Az én történetem

Norbert és a Lélektér Alapítvány

Zsédely Norbert vagyok, 1995-ben születtem Veszprémben, tavasztól egy EVS programon vettem részt Ciprus fővárosában, Nicosia-ban, a Nautilos SAR nevű szervezetnél. Nagyon kalandvágyó, nyitott embernek tartom magam. Először még a középiskolában találkoztam az önkéntességgel 2012-ben, mikor a Lélektér Alapítvány jött hozzánk a Padányi Bíró Márta Katolikus Gimnáziumba egy 2 napos prevenciós előadást tartani, ahol kortárssegítőket választottak ki. Én a lehetőséget kihasználva jelentkeztem, elvégeztem a képzést, tehát most már 3,5 éve vagyok az alapítvány kortárssegítője.

Egészen kicsi korom óta, azaz 7-8 éves korom óta vágyom külföldre, azóta, hogy először Ausztriába mentem és bejártam Németországot. De utána jártam már Tunéziában, Spanyolországban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Szlovéniában, Szerbiában, Belgiumban, Hollandiában, Szlovákiában és Horvátországban. Nagyon megtetszett az, hogy ilyenkor egy idegen kultúra, idegen közeg vesz körül, mégis volt bennem egy félsz, de ugyanakkor izgatottság, hogy egy addig ismeretlen világot fedezhetek fel. Amikor megtudtam, hogy önkénteskedhetem külföldön, először nagyon izgatott voltam, de amikor közeledett a nap, hirtelen úgy éreztem, hogy egy szakadék szélén állok, mert egy számomra teljesen idegen és új dologba vágtam bele, ami ugyanakkor egy jó értelemben vett félelem érzését fogalmazta meg bennem. Emellett hihetetlenül boldog voltam, hogy egy ilyen lehetőség adódott az életemben. Az életkoromat tekinthetem erősségnek és gyengeségnek is, de én a gyengeségekre úgy koncentráltam, hogy én akkor ezeket akarom megváltoztatni. Ezek voltak a céljaim a kiutazással, hogy a gyengeségeimben erősödjek.

Cipruson a feladatom (több más magyar önkénteshez hasonlóan) rendezvényszervezés volt a ciprusi fiataloknak, amiben gyakorlatilag szabad kezet kaptunk, bármilyen eseményt szervezhettünk.  Munkaidőn kívül az időnket kötetlenül töltöttük, a sziget megismerésével, felfedezésével, valamint a hétvégékkel együtt bőven elég időnk volt megismerni a ciprusi kultúrát. Azt gondolom, hogy a fiatalok megkapják a támogatást az iskolában, hogy részt vehessenek egy hasonló programon, viszont hajlamosak nem élni ezekkel a lehetőségekkel. A fiatalok azt hangoztatják, hogy utazni szeretnének és világot látni, ez viszont nyelvtudás nélkül nagyon nehéz, a tanulásra meg csak nehezen kaphatóak. Ugyanakkor mindenkinek ajánlanám, ha segítségre van szüksége, jöjjön be ide a Lélektér Alapítványhoz.   

Amíg kint voltam, a család és a barátok végig támogatást nyújtottak. Kint pedig, a többi önkéntessel szinte testvéri viszonyban álltunk ki egymás mellett, illetve a koordinátorral különösen jó és bizalmas kapcsolatot ápoltam, így az összes ember, aki körül vett a 6 hónap során, óriási támogatást nyújtott. A mentorommal jó kapcsolatot ápoltam, többször találkoztunk saját szabadidőmben is. A kint töltött idő alatt nem látogattam haza, mert próbáltam a lehető legtöbb időt kihasználni cipruson és új élményekkel gazdagodni. Szó szerinti értelemben vett honvágyam nem volt, ugyanakkor a kezdeti megingás ideje alatt a barátaim és a családom hiányát éreztem erősnek.

2,5 hete vagyok itthon, de honvágyat már az első itthon töltött napom óta érzek, amely kissé ironikus, mivel itthon vagyok… de a szívem visszahúz. Az önkéntes program lehetőséget és tapasztalatot adott arra, hogy ki merjem próbálni magam idegen környezetben, fel tudjak nőni az élethez és függetlenedni tudjak. Rengeteg új kapcsolatot és barátságot kaptam a program által. Úgy érzem és remélem, hogy egy jobb emberré váltam és egy általam eddig ismeretlen szintre léptem az önmegvalósításban.

Nagyon sok fiatal mondja, hogy utazni szeretnének, de mégsem lépik meg. Sokan nem is ismerik az EVS programot. Bárki, aki tapasztalatokat szeretne szerezni, úgymint én, azoknak nagyon ajánlom. Nagyon mély nyomokat fog hagyni bennük a függetlenségről, arról, milyen egy országban önmagadra hagyatkozva élni. Ezek a külföldi tartózkodások olyan élményeket és tapasztalatokat adnak, amik életre szólóak. Mindenkinek tudom ajánlani, mert minden rajtunk áll, mindent meg tudunk oldani!

A Lélektér Alapítvány elérhetősége:

http://adhat.hu/szervezet/lelekter-alapitvany
Tel.: 06 88 780 767
e-mail: lelekter@gmail.com

www.lelekteralapitvany.hu