Az én történetem

Mózes Lászlóné és a Csemete Alapítvány

Mózes Lászlóné vagyok, családommal Bodajk városában élünk. Férjemmel kettő gyermeket nevelünk, Az egyik fiam Dávid, ő 11 éves autista kisfiú, a másik fiam Áron, ő 10 éves.

Dávid fejlődése már kezdetektől eltért korosztálya átlagától. 2,5 évesen diagnosztizálták őt autizmus spektrum zavarral. A fejlesztések nagyon sok időt vettek igénybe. Végül Dávid megkezdhette az óvodai életét többségi gyerekek között. Végül mindkét gyermekem a helyi iskolába járt 2-3 évet. Alaposabb tájékozódás után arra a döntésre jutottunk, hogy a gyerekeknek több lehetőségük lenne egy Székesfehérvári iskolába, ahol mindenki a számára megfelelő oktatásban részesülhet. A fiúk apukája nagyon sokat dolgozik, sokszor este tud csak hazajönni. Én ápolási díjon vagyok, mellette 4 órában vállalok utazó gyógypedagógusi munkát.

A fiúk megszületésével nagyon sok megoldandó probléma zúdult ránk. A mindennapos fejlesztések Székesfehérváron és otthon, rengeteg energiát követeltek nap, mint nap. Férjemmel közösen gyerekek nélkül nem volt lehetőségünk pihenésre, továbbá látható volt az is, hogy előző munkahelyemre nem tudok majd vissza menni dolgozni, tehát tanulnom kellett ahhoz, hogy most dolgozni tudjak. Szüleim sajnos nem élnek, férjemnek az édesanyja segít, amikor tud, de ő sajnos másik településen él, így nem tud annyit segíteni, amennyire nekünk szükségünk lenne.

Gyógypedagógustól hallottam, hogy van segítség, Székesfehérváron működik a Fecske szolgálat. Másnap telefonáltam is, hiszen ahhoz, hogy minden fontos feladatra, munkára, fejlesztésre jusson idő, nagy segítség számunkra a KézenFogva Alapítvány által működtetett és helyi szinten a Csemete Alapítvány által szervezett Fecske szolgálat. A fecskék a mindennapokban segítenek a család tehermentesítésében, szükség szerint rugalmasan vállalva gyermekek felügyeletét, kíséretét. Általuk könnyebb megoldani a munkavállalást, tanulást, esetleg kikapcsolódást.

Azok a szülők vagyunk, akik nyíltan vállaljuk gyermekünk autizmusát, a Fecske program által nyújtott segítséggel több energiát tudunk fordítani a mindennapok szervezésére, a gyerekek fejlesztésére és a munkavégzés is könnyebben megoldható. Nekünk nagy segítség, a gyerekek viszont mindig várják azt a fecskét, aki hozzánk érkezik, mert nagyon szeretik.       

 A Csemete Alapítvány elérhetősége:

http://adhat.hu/szervezet/kezenfogva-osszefogas-fogyatekosokert-alapitvany

http://fehervari-csemetek.hu/