Az én történetem

Maxi és a KézenFogva Alapítvány

Maxi 22 éves fiatalemberként lépett kapcsolatba a KézenFogva Alapítvánnyal. Teljesen „átlagos” ügyfél volt ő a nyílt munkaerő-piaci szolgáltatás terén, azaz szinte pályakezdő, enyhe fogyatékossággal élő, nem volt hivatalos dokumentuma a megváltozott munkaképességről, valamint munkája is csak alkalmilag. Többször próbálkozott különböző munkahelyeken, ám vagy nem jelentették be, vagy nem is álltak szóba vele speciális szakiskolai bizonyítványai láttán… Kerekesszékhez kötött édesanyjával élt, ő gondozta; apja régen nem volt velük, de azt tudták róla, hogy az utcán él.

Maxi rendszeres kapcsolatban állt a KézenFogva Alapítvánnyal, idővel elkezdődött a megváltozott munkaképesség szakvizsgálatának előkészítése is. Önállóan intézte az ezzel kapcsolatos ügyeit is, ám nem járt sikerrel, a hatóság véleménye az volt, hogy Maxi nem megváltozott munkaképességű.

Munkája továbbra sem volt rendszeresen, de ha ráért, szívesen járt az alapítványi programokra, elsősorban a munkavállalói klubra.

Az volt a terve, hogy esti tagozaton leérettségizik. Belevágott a tanulmányokba, de hamarosan ez is félbeszakadt…

2014 tavaszán édesanyja váratlanul meghalt. Kevéssel ezután nagymamája is. A magára hagyottságban unokabátyja jelentett Maxi számára némi támaszt, illetve az Alapítvány felé is jelezte nehéz helyzetét.

Több területen kapott támogatást Maxi: például munkalehetőséget, ugyanis az éppen megüresedett irodai kisegítő helyet ő kapta meg az Alapítványnál. Egy valódi munkaközösségbe került, ahol a kollektíva támaszt jelentett a gyász terheinek feldolgozásában. Ezzel egy időben ismét megpróbálta a komplex felülvizsgálatot, ekkor már mentori támogatással. Rövid és hosszú távú ((életvezetési és karriertervezési) célokat is kitűztek az együttműködés során.

A komplex felülvizsgálaton végül Maxi megkapta a megváltozott munkaképességű státuszt, aminek köszönhetően végre feltűnt előtte a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedés reális esélye. Néhány hónappal később Maxi számára sikerült találni egy igazán testhezálló és számára is szimpatikus munkakört, ahova fel is vették.

Jelenleg Maxi – immár a 25. életévében - teljes értékű munkát végez egy logisztikai cégnél, rakodóként éjszakai műszakban. Az Alapítvány munkavállalói klubjait továbbra is látogatja és tanácsot, segítséget kér, amikor erre szüksége van.

A KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY elérhetőségei:

http://adhat.hu/szervezet/kezenfogva-osszefogas-fogyatekosokert-alapitvany

http://www.kezenfogva.hu

Telefon: +36 1 215 52 13, +36 1 217 81 00